Kaupunginjohtaja tutustui Viitankruunun alueeseen – asukkaiden haaveena lisää asukkaita ja yrityksiä merelliseen keskustaan

Sää suosi, kun Salon tuore kaupunginjohtaja Tero Nissinen kävi tutustumassa alueeseemme. Kiertelimme alueella Viitanlaaksosta merenrantaan ja kävimme läpi alueen asukkaiden ajatuksia menneestä ja tulevasta.

Keskustelussa nousi esille etenkin yhteinen tavoite hyödyntää merellinen ja kaupunkimainen alue Salon vetovoimatekijänä ja houkutella alueelle lisää asukkaita, yrityksiä ja vierailijoita.

Merellisyydestä vetovoimaa

Uskomme, että Salon houkuttelevuutta lisäisi panostaminen keskustan jokivarren, Halikonlahden ja Matildan kehittämiseen. Pienilläkin taloudellisilla resursseilla voidaan saada paljonkin aikaiseksi, kun niin asukkaat, kaupunki, yritykset ja kolmannen sektorin toimijat löytävät yhteisen suunnan. Ehkä jokivarteen, teollisuusalueen kylkeen voidaan luoda edellytykset uniikille vireälle underground-henkiselle pienyrittäjyydelle, kansalaistoiminnalle ja kulttuurille. Sokeritehtaan ja lämpölaitoksen jatkona voisi ehkä olla rosoinen uniikki kulttuuritalo. Merellisillä yhteyksillä keskustasta Teijolle voidaan luoda mielekkäitä virkistyskokonaisuuksia niin asukkaille kuin matkailijoille.

Alueemme voisi olla osa tätä merellistä vetovoimaa niin maisemien kuin etenkin asukasyhdistyksen lähitulevaisuudessa rakentaman harrastus- ja pienvenelaiturin osalta. Tavoitteenamme on, että vierailijat voivat vuokrata kanootteja ja sup-lautoja, melojat ja veneilijät pääsevät rantautumaan alueelle, ihailemaan maisemia alueella olevilta lintulaiturilta, laavulta ja Viitankruunun pronssikautiselta haudalta. Toivottavasti saamme lähitulevaisuudessa myös alueelle kaavaan merkityt kuntoportaat kuntoilijoiden iloksi ja jonain päivänä kaupunkilaisten retkeilyreitti voisi kulkea Sokerisillalta rantaa pitkin Viitannummelle asti.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen toteaa:

”Oli vaikuttavaa nähdä mitä kaikkea Viitankruunun asukkaat ovat saaneet yhteisönä ja kaupungin pienellä tuella aikaan. Salon merellisyyden reilumpi esiin nostaminen on yhteinen intressimme asukashankinnan vauhdittamiseksi. Sarjalla  pienempiäkin yhteistyöponnistuksia saadaan ajan kuluessa näkyvää aikaan, kuten Viitankruununkin alueella näemme, siitä iso kiitos aktiiveille”.

Viitanlaakson potentiaali

Kaupunki on rakentanut Viitanlaaksoon ison tonttivarannon. Kaavoituksen osalta Viitanlaaksoa voisi olla hyvä tarkastella uudestaan ja miettiä, mihin ehkä uudenlaiseen käyttöön alue voisi soveltua. Teijon suunnan lisääntyvä matkailijaliikenne saattaisi houkutella uusia asukkaita ja yrittäjiä ja Matildan vetovoima voisi laajentua myös keskustan suuntaan, kumpikin toisiaan tukien. Ehkä Viitanlaaksossa voisi kokeilla perinteisestä poikkeavia asumismuotoja, jossa yhdistellään yrittäjyyttä, käsityöläisyyttä, pienviljelyä, palveluja, yhteisöasumista. Myös esimerkiksi minitaloille on ollut kovaa kysyntää ympäri Suomea.

Yhteiset keskustelut kaupungin kanssa ovat olleet innostavia ja käymme mielellämme jatkossakin keskusteluja ideoista ja suunnista sekä siitä, miten asukkaina voimme tukea sitä, että vihdoin kääntynyt muuttovoitto saadaan jatkumaan, alueen vapaat tontit löytävät uudet asujat tai yrittäjät ja Salossa on entistäkin mukavampi asua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *